Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΧΡΥΣΟΚΕΦΑΛΟΣ (4ο μέρος)

 Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το 1ο, 2ο και  3ο  μέρος.

  

 
Ενώ όμως φαινόταν πως το ζήτημα λύθηκε κατ' ευχήν, έξαφνα παρουσιάστηκε και άλλη πληγή της κτηνοτροφίας μας, η παρακάτω: Το νέο συνεργείο, από όλη αυτή την βοσκήσιμη έκταση που ζητούσαμε να μας αφήση, παραχώρησε στον Πέτρο Λαφαζανίδη ένα χωραφάκι εκτάσεως 7-8 στρεμμάτων πέραν της γραμμής που καθορίσαμε από κοινού με τον προϊστάμενο του συνεργείου. Το χωραφάκι αυτό που ήταν ο υπ' αριθμ. 1 κίνδυνος της κτηνοτροφίας του χωριού μας, έκειτο λίγο υπεράνω του ρυακίου Σαρακατσάνικα, πίσω από το σημερινό χωράφι της Παπαδιάς χήρας Παπά Τριανταφύλλου, και εμπόδιζε τον δρόμο των ζώων για να κατέβουν απ' το βουνό στο ρέμα και να πιούν. Για το χωράφι αυτό κάναμε ανάστατο το χωριό. Αιτήσεις αλλεπάλληλες με τις υπογραφές όλων των κατοίκων διεβιβάσαμε στην Γεωργική Υπηρεσία Δράμας και στο Υπουργείο Γεωργίας. Ύστερα από έναν χρόνο , κατά το 1931, ευδόκησε να μας στείλη το Υπουργείο τον τότε τοπογράφο της Γεωργικής Υπηρεσίας Δράμας Περικλήν Κάβδαν, ο οποίος μας κάλεσε ιδιαιτέρως και μας συνέστησε να καθησυχάσουμε  τους κατοίκους του χωριού, γιατί διαγράφηκε το χωράφι αυτό και παραχωρήθηκε στον Πέτρο Λαφαζανίδη άλλο χωράφι ίσης έκτασης υπεράνω του χωραφιού της Παπαδιάς κατά το βουνό. Είδαμε στον χάρτη την διαγραφή και ευχαριστήσαμε τον κ. Π. Κάβδα για την ενέργεια του αυτή.

   Υστερα από όλα αυτά διακούται κανείς να πη ότι στον τελευταίο καθορισμό των διοικητικών ορίων των παραμεθορίων Κοινοτήτων μας έπρεπε η Κοινότης Χρυσοκεφάλου να διεκδικήση τα δίκαιά της, Η Κοινότης Χρυσοκεφάλου έκαμε ότι μπόρεσε, προ παντός ήρθε σε ρήξη για τον καθοριμσμό των διοικητικών ορίων κατά το 1956 ο Πρόεδρος της Κοινότητος Χρυσοκεφάλου Θεόδωρος Αμανατίδης με τον πρόεδρο της κοινότητος Εξοχής, μα το αποτέλεσμα ύστερα από μακροχρόνια διαδικασία ήταν να μην μας παραχωρηθή η πέραν και αντίκρυ της μικρής Καμήλας βοσκήσιμη έκταση που μας ήταν απαραίτητη για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας μας, και μας παραχωρήθηκε κάποια δασώδης έκτασις απ΄την μικρή Καμήλα μέχρι του Στραγκάτς  που δεν είναι και τόσον κατάλληλη για την προαγωγή της κτηνοτροφίας μας.

   Μένει τώρα η Κοινότης Δασωτού. Αυτή απ' τη μια μεριά μεν έχει πιο λίγο πληθυσμό με λιγώτερες κτηνοτροφικές ανάγκες, απ' την άλλη , δε μεριά κατέχει βοσκήσιμες εκτάσεις πολλαπλάσιες των εκτάσεων της Κοινότητος Χρυσοκεφάλου. Κατ' ανάγκην επιβάλλεται μία καλή, καλή αναθεώρηση της τελευταίας απόφασης της Επιτροπής καθορισμού των διοικητικών ορίων, γιατί είναι όχι μονάχα άδικο, αλλά και παράλογο, αυθαίρετο και παράνομο μία Κοινότης να κατέχη βοσκήσιμες και δασώδεις εκτάσεις μόλις 5 χιλιάδες στρέμματα, και άλλη όμορη με αυτήν Κοινότης και μικρότερη απ' αυτή να κατέχη διπλάσιες και τριπλάσιες βοσκήσιμες εκτάσεις.  Ο Πρόεδρος της Κοινότητος Χρυσοκεφάλου θα έπρεπε να τα χαλάση περισσότερο με τον Πρόεδρο της Κοινότητος Δασωτού, της οποίας Κοινότητος τα βόρεια σύνορα χώνονται βαθιά στα σπλάγχνα των βοκησίμων εκτάσεων Χρυσοκεφάλου κατά την θέση Γουρούνα κλπ. 

  Η βοσκήσιμη έκταση η μεταξύ της Καμήλας και της λοφοσειράς που εκτείνεται από τον λόφο του Αγ. Κωνσταντίνου ως τους συνεχόμενους λόφους κατά τον ανήφορο του Στραγκάτς είναι τόσο απαραίτητη για την Κοινότητα Χρυσοκεφάλου, όσο απαραίτητο είναι το ψωμί και το νερό για την διατήρηση του ανθρώπου στη ζωή. Η έκταση αυτή, επειδή όπως είπαμε χώνεται στα σπλάγχνα των βοσκησίμων εκτάσεων Χρυσοκεφάλου, είναι σαν μιά παγίδα για την κτηνοτροφία Χρυσοκεφάλου γιατί έτυχε πολλές φορές οι αγελάδες που οιστρηλατούντο κατά το καλοκαίρι να καταφύγουν σ' αυτή κατ' ανάγκην, οι δε αγροφύλακες της Κοινότητος Δασωτού μη αναγνωρίζοντες την δύσκολη θέση των Χρυσοκεφαλιωτών υπέβαλλαν μαζικές μηνύσεις εναντίον των ιδιοκτητών των αγελάδων και εναντίον των βουκόλων. Το κακό αυτό μπορούν να το αποφύγουν οι Χρυσοκεφαλίτες μονάχα αν γίνη μετάθεση των διοικητικών ορίων Χρυσοκεφάλου - Δασωτού στην λοφοσειρά Στραγκάτς, την οποία δεν μπορούν να την διασχίσουν τα κοπάδια και οι αγελάδες, και των δύο Κοινοτήτων, και έτσι θα έχουν την ησυχία τους και αι δύο Κοινότητες. Τι κάνουμε τα 200 μέτρα που παρεχώρησε η Επιτροπή στην Κοινότητα Χρυσοκεφάλου κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής Καμήλας; Η παραχώρηση αυτή δεν λύει το ζήτημα, και είναι σαν να μην είναι.

 

συνεχίζεται... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου