Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Δημογραφικά στοιχεία.

Κωνσταντίνος Η. Χονδρός: Η Απογραφή του πληθυσμού το 2021 - AgrinioTimes.gr 


 Οπως αναφέρει ο δάσκαλος του χωριού, ο αείμνηστος Νυμφόπουλος Μιλτιάδης στο βιβλίο του ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΧΡΥΣΟΚΕΦΑΛΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ, μέχρι το 1933 εγκαταστάθηκαν στο χωριό περίπου 200 οικογένειες.

 

 Το  1940 οι κάτοικοι του χωριού ήταν περίπου 1000. Για την ακρίβεια 979.

   Λόγω του πολέμου που μεσολάβησε και αρκετών χωριανών που προτίμησαν να μην επιστρέψουν στο χωριό αλλά να παραμείνουν και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή τους στα μέρη που κατέφυγαν κατά την κατοχή (Γιαννιτσά, Πλατύ κ.α.) η απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 1951 από την ΕΛΣΤΑΤ  βρίσκει το χωριό με 653 κατοίκους. (Τότε ξεκίνησε και η γνωστή μας ανά δέκα χρόνια απογραφή. Εως τότε γινόταν σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα).

   Η συνέχεια είναι γνωστή.


   Πολλοί συγχωριανοί μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές της χώρας και σε άλλα κράτη για μια καλύτερη ζωή, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του χωριού όλο και να συρρικνώνεται. Στην τελευταία απογραφή που έγινε το 2011 οι κάτοικοι του χωριού ήταν 344.
 

   Το 2021 είναι να γίνει νέα απογραφή.
   

    Πόσοι άραγε θα έχουν απομείνει;

Στον παρακάτω σύνδεσμο PAMENEVROKOPI μπορείτε να δείτε έναν διαδραστικό χάρτη με το πόσους κατοίκους είχε το χωριό (αλλά και των υπόλοιπων  χωριών του λεκανοπεδίου) στις απογραφές που πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου